Vitamina B12 (cianocobalamina) – vitamina bătrânilor, depresivilor a şi celor cu imunitate scăzută

Written by admin on . Posted in Uncategorized 23 Comments

B12modelCea mai spectaculoasă dintre vitamine, vitamina B12, este o adevărată bombă cu hidrogen. Are cea mai complicată formulă şi totodată cea mai mare masă moleculară dintre toate vitaminele. Deşi omul are nevoie de ea într-o cantitate insignifiantă, 2-3 micrograme/zi, efecte sale sunt incredibile.

Toţi compuşii săi esenţiali sunt cunoscuţi sub numele de cobalamine. Cobalaminele sunt similare hemoglobinei din sânge, de culoare roşie, cu excepţia că în loc de fier conţin cobalt. Acesta este motivul pentru care i se mai spune ,,vitamina roşie”.

Vitamina B12 o găsim sub multe forme, nu toate la fel de eficiente. Cea mai eficientă este metilcobalamina, iar cea mai comună este cianocobalamina, deoarece este uşor de preparat şi mai ieftină. Această vitamină hidrosolubilă, rezistentă la acţiunea aerului, este distrusă de lumină, radiaţia ultravioletă, alcool, prelucrarea alimentelot, acizi şi baze.

Deşi este hidrosolubilă, se acumulează totuşi, într-o anumită măsură, în ficat, rinichi, plămâni şi splină. O parte din cantitate se produce în intestinul gros (colon) al omului de către flora microbiană de fermentaţie, dar care se poate absorbi chiar din colon, în ciuda moleculei sale mari. Cantitatea de vitamină rămasă nu este importantă şi nu poate avea un efect toxic.

deficiente b127992065_f1024Pentru ca să fie asimilată din intestinul subţire, trebuie să se unească cu o proteină din sucul gastric numită “factor intrinsec”. La o persoană ce are un deficit de “factor intrinsec”, există riscul apariţiei unui deficit de vitamină B12, adică să nu o poată asimila în mod corespunzător.

Acest risc poate să faciliteze apariţia unei anemiei severe, care determină palorea tegumentelor şi a mucoaselor. Limba este roşie, fisurată şi prezintă ulceraţii. Apar amorţeli şi furnicături la nivelul membrelor şi pierderea echilibrului din cauza degenerării măsuvei spinării şi a creierului.

Evoluţia severă a bolii ce urmează palorii şi scăderii eritocitelor din sânge reprezintă o degenerare neurologică cumplită cunoscută sub denumirea de anemie perinicioasă.

Munca de pionierat în tratarea acestei afecţiuni fost făcută de medicul american, George H. Whipple. El a fost cel care pentru prima dată în istoria medicinei, în anul 1920, a consemnat într-un raport că anemia şi pierderea de sânge la câini, dispare rapid în urma consumului unei mari cantităţi de ficat. Din păcate acest remediu nu a funcţionat eficient pentru oameni.

Mult timp anemia perinicioasă a fost o mare problemă, asemănătoare cancerului din zilele noastre. Pe baza experimentelor făcute de George H. Whipple, în anul 1926, George Richards Minot şi William Murphy, izolează parţial substanţa din ficat (fierul) şi descriu un tratament pentru ameliorarea bolii.

Pentru munca lor privind studiul anemiei, George H. Whipple, George Richards Minot, William Murphy, primesc în 1934, Premiu Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

Funcţiile vitaminei B12

ADAM 19516Luptă împotriva anemiei şi a oboselii, deoarece vitamina B12 constituie un factor de maturizare al globulelor de sânge.

Esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos, participând la sinteza tecii de mielină ce încorporează fibrele nervoase şi a neuronilor care transmit impulsurile nervoase în tot corpul.

Această proprietate conferă o stare bună echilibrului psihic, măreşte puterea de concentrare şi de memorare, creşte performanţele fizice, păstrează sănătoase simţurile auditive şi tactile.

Este implicată în metabolismul metoininei, colinei, neutrotransmiţătorilor (noradrenalina, serotonina, dopamina), construirii acizilor nucleici (AND şi ARN).

Participă la procesul de reînnoire celulară, la sinteza fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, a acidului folic şi la sinteza vitaminei B15.

Contribuie la producerea de energie prin metabolizarea glucidelor, lipidelor (sinteza unor acizi graşi) şi proteinelor, prevenind degenerările celulare.

Scade nivelul seric al homocisteinei, prevenind ateroscleroza şi cardiopatia ischemică.

Este importantă pentru structurile osoase ale organismului. Celulele care construiesc ţesutul osos (osteoblazele) trebuie să dispună de suficientă vitamina B12 pentru a forma oasele şi pentru a lupta împotriva osteoporozei.

Protejează celulele hepatice, datorită proprietăţii ei de a împiedica depunerea grăsimilor în ficat.

Stimulează pofta de mâncare, are rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

Deficitul de Vitamina B12

Astenia-de-primavara--cauze-si-remediiApare la adulţii de peste cincizeci de ani, la suferinzii de diabet, HIV, SIDA, gastrită, pancreatită, morbul Crohn, la cei cu retenţie chirurgicală de stomac, intestin, la consumatorii de medicamente antiacide, antireumatice, antidiabetice, la vegetarieni şi vegani.

Cum în ziua de astăzi consumul de antibiotice este frecvent, populaţia microbiană intestinală este distrusă şi nu mai constituie o sursă sigură de vitamina B12.

Afectează în special celulele din măduva osoasă şi cele din organele sexuale care au un ritm rapid în diviziune. Deoarece secreţia stomacului este inflenţată de factorii emoţionali, simptomele psihiatrice (iritabilitate, gândire paranoidă, confuzie, pierderi de memorie) pot apărea cu mult înaite de apariţia anemiei perinicioase şi a problemelor neurologice.

Deficitul poate provoca scăderea apetitului, greţuri, vărsături, balonări, probleme de creştere la copii, oboseală, lezarea creierului, lipsa de echilibru, inflamaţii ale pielii, inflamaţia cavităţii bucale, buze albicioase, afte, paloare, dispnee, parestezii, miros neplăcut al corpului, ciclu menstrual perturbat, alopecie, încărunţirea părului, colite, nevralgii, polinevrite, dificultăţi în echilibru, sindrom piramidal, dureri reumatismale, bâlbâiala, amorţeli, dezorientare, stări depresive, demenţă, scleroză în plăci, Parkinson, paralizia Bell, Alzhaeimer, formarea cancerului.

Surse de vitamina B12

b12 7991929_f1024Această vitamină se găseşte aproape în exclusivitate în produsele de origine animală, deoarece este sintetizată de numeroase bacterii şi drojdii. Orice aliment vegetal, nefermentat şi necontaminat cu bacterii şi insecte nu conţine vitamina B12. Toate alimentele bogate în calciu ajută la o mai bună absorbţie a vitaminei B 12 din intestin.

Când alimentele sunt produse în ferme organice (în care nu se folosesc insecticide pesticide şi alte substanţe chimice) şi care sunt neprocesate sau procesate puţin, carenţa acestei vitamine este rară, chiar în randul vegetarienilor, veganilor şi a celor care consumă fibre multe.

Printre alimentele cu un conţinut crescut de vitmina B12 se găsesc scoicile, ficatul de vită, miel, porc, rinichi de miel şi de vită, carne slabă de oaie, carnea de pui şi de vită, peşte (macrou, hering, scrumbie, somon), stridii, crustacee, crabi, gălbenuş de ou, lapte, brânză Camembert, brânză Brie, brânză de vaci, schweitzer, drojdie de bere, germeni de grâu, orez integral, pâine, polen, soia, malţ, bacterii (alga spirulina).

Alga spirulina conţine vitamina B2 şi vitamina B12, dar nu are capacitatea de a creşte cantitatea acestora în sânge. Nu completează necesarul organismului uman şi nu vindecă deficitul acestuia. În schimb, este eficientă în cazul unor simptome cum ar fi  anemia.

vaza murata  img-3337

Gelul de aloe vera din care se obţin preparatele moderne, antrenează substanţele active şi pătrunde până la al 7-lea nivel de la piele până la os, datorită celor peste 75 de compuşi pe care-i conţine. Este una dintre puţinele plante ce are în compoziţie vitamina B12 sau precursorii săi.

Studiile recente evidenţiază faptul că varza murată are un bogat conţinut de  vitamina B12.

Sfaturi utile

Utilizarea cuptorului cu microunde distruge cam jumătate din cantitatea din vitamina B12 existentă în alimente.

Fumatul scade eficienţa vitaminei B12 privind acuitatea vizuală. Mai mult, nervul optic are de suferit deoarece fumatul facilitează apariţia nevritei retrobulare.

Alcoolul, zahărul, dulciurile, băuturile dulci, pilulele contraceptive, excesul de vitamina C, medicaţia hipocolesterolemiantă (statine şi fibraţi), cloramfenicolul, omeprazol, colchicină, perturbă flora intestinală şi împiedică absorbţia vitaminei B12.

Rezervele de vitamina B12 se constituie în ficat ajungând pentru o perioadă de 10-12 ani. Dacă rezervele nu se refac, organismul are nevoie de suplimentarea vitaminei B12.

Suplimentele cu vitamina B12 sunt de un real folos înainte şi în timpul menstruaţiei. Sarcina şi alăptarea necesită doze mai mari de vitamină.

Vitamina B12 sinergizează foare bine cu acidul folic iar asocierea lor poate constitui unul dintre cele mai eficiente revitalizante. De asemenea, vitamina B6, colina, inozitolul, potasiul şi calciul cresc eficienţa vitaminei B12.

10_alaptat_10f9e8733dFemeile însărcinate sau cele care alăptează au nevoie de o cantitate mărită de vitamina B12, alături de toţi ceilalţi nutrienţi esenţiali. În timpul sarcinii, acest consum mărit contribuie la dezvoltarea fătului. Sugarii hrăniţi de la pieptul mamei au nevoie să primească această vitamină împreună cu aceşti nutrienţi  pentru a creşte sănătoşi.

Consumul unei cantităţi reduse de vitamina B12 permite eliminarea homocisteinei care, atunci când depăşeşte un anumit nivel, devine nocivă pentru celulele cerebrale.

Mare atenţie la nivelul ridicat de homocisteină şi la nivelul scăzut de hemoglobină. Pe baza proprietăţilor sale procoagulante, reprezintă un real  pericol pentru pereţii arterelor, homocistina în exces ar putea genera maladii cardiovasculare.

Vitamina B12 favorizează înmulţirea celulelor. Utilizată în exces produce tumori cât şi crize de astm bronşic.

 ESTE CONTRAINDICATĂ ÎN NEOPLASM!

Dacă ai accesat pentru prima dată acest site, te invit să completezi formularul din partea dreaptă şi să te abonezi. În acest mod voi putea să te anunţ, atunci când  postez noi materiale de valoare şi când lansez diverse concursuri.

Îmi poţi spune într-un comentariu care este opinia ta legată de acest articol şi ce faci tu pentru a beneficia din plin de vitamina B12?

Dacă tu crezi că celor din jurul tău le-ar fi utile aceste informaţii, te rog să  dai Like & Share şi să recomanzi cu toată încrederea acest site: http://revitalizeazasanatatea.ro/ sau această pagină de Facebook

Cu drag,

Aura  Mihăilescu

 

Trackback from your site.

Comments (23)

    • admin

      |

      Multumesc frumos pentru apreciere!

      Reply

  • Diana

    |

    Buna !

    Este foarte interesant articolul,multumesc tare mult !

    Oare de ce nu ma pot inscrie la newsletter?

    Reply

    • admin

      |

      Cu mare drag, Diana! Incerca sa folosesti alt browser. E posibil sa ai activata optiunea “block pup-up windows”.

      Reply

  • Ana Caragea

    |

    Mi s-a parut interesant articolul. Eu sunt vegana, dar mananc din cand in cand si peste (imi place foarte mult gustul). La cam o saptamana iau suplimente de B12.
    Multumesc pentru informatii!

    Reply

  • Alice Mischie

    |

    pe ce se bazeaza oare afirmatia "Alga spirulina conţine vitamina B2 şi vitamina B12, dar nu are capacitatea de a creşte cantitatea acestora în sânge. Nu completează necesarul organismului uman şi nu vindecă deficitul acestuia" ?

    Reply

    • admin

      |

      Alice, am făcut această afirmaţie bazându-mă pe una dintre cele mai autorizate voci din lume, expertul în nutriţie, David Grey. În cartea sa “Superalimente”, redă clar concluzia la care a ajuns doctorul Gabriel Cousens (pagina 108 şi reluată la pagina 119): “Cercetările clinice ale doctorul Gabriel Cousens au arătat ca vitamina B12 din aceste alge nu sporeşte nivelul vitaminei din sânge, ceea ce ar însemna că organismul nostru nu absoarbe această substanţă”.

      Reply

  • Doina Mindru

    |

    Interesant articolul, dar nu ne place adresarea prea prietenoasa. Nu ne tragem totusi de siretuiri. Poporul roman care mai are pretentii de educatie se adreseaza cu respect, mai ales persoanelor necunoscute.

    Reply

    • admin

      |

      Acest mod de adresare directă a constituit o mare provocare pentru mine, tocmai datorită acestei legi nescrise pe care am primit-o încă din copilariei.

      Viaţa însă are ludismul ei şi te pune să joci multe roluri, încât ajungi să dobândeşti ceva măiestrie cu trecerea anilor. Legea bunului simţ este prima regulă a jocului şi fără să-i înţelegi perfidia o accepţi, că-ţi doreşti să fii o persoană educată, într-o lume civilizată, caracterizată de…VITEZĂ.

      Unii te văd un semizeu tehnic, sau ca pe un extraterestru, înainte ca din punct de vedere moral, etic, tu să fi coborât din copac. :) În această situaţie, tu marele artist, ce faci? Respecţi regula jocului şi te întrebi cu tristeţe: Asta-i lumea mea civilizată? :(

      Ai o revelaţie atunci când descoperi că civilizaţia este arta de a te preface. Îţi impui ca nimic să nu-ţi perturbe calea, accelerezi fără de încetare şi cucereşti spaţiu şi timpul. Ai ajuns în lumea virtuală, într-o altă dimensiune, o lume nouă, cu noi reguli lipsite de sensibilitate. Ai ajuns într-o lume androidică.

      Folosindu-te de toate mijloacele moderne pe care le ai la dispoziţie, pentru a nu fi transformat şi tu într-un android, scoţi arma ta secretă şi cu multă înţelepciune stabileşti RELAŢII DE PRIETENIE.

      O relaţie de prietenie presupune să fii pe aceiaşi lungime de undă cu o persoană dragă. Mai presupune o foarte bună comunicare care înlătură TOATE barierele lingvistice. Nu se cade să te adresezi prietenului tău cu formule de politeţe, tu doreşti să simtă şi el ce simţi tu, nu-i aşa?

      Regretatul actor, Florian Pitiş, spunea că formulele de politeţe creează ziduri între oameni şi ne sfatuia să le evităm pe cât posibil. Cu umorul său caracteristic ne spunea ca din moment ce lui Dumnezeu îi spui Tu, cum să-i spui unui prieten dumneavoastră. :)

      Acest site l-am ridicat cu scopul de a comunica cu prietenii mei din mediul virtual pe o temă comună, nutriţia şi un stil de viaţă sanatos. Îti mulţumesc pentru opinia exprimată, sunt onorată că mi-ai citit articolul. Numai ganduri bune din partea mea!

      Reply

  • Minte Corp Suflet

    |

    Felicitari Aura, eu iau din cand in cand o bucatica de drojdie de bere si o mananc asa cum este ea, deasemenea imi place varza murata, fara sa fi stiut ca are un aport ridicat de vitamina B12, deasemenea imi cresc proprii mei germeni de grau, chiar si de linte, orz, fasole, etc. Foarte interesant articolul si de folos, inca o data felicitari din inima. Matei

    Reply

  • Maricel Rindasu

    |

    Multumim frumos pt cele scrise mai sus, este foarte adevarat am vazut un caz real find tatal meu care nui asimileaza organismu B12 si i-i sacazuse hemoglobina din cauza ca organismu nu mai producea sange si acum la o luna face un B12 !!

    Reply

    • admin

      |

      Multumesc pentru apreciere, Mircea! Multa sanatate tatalui tau si daca nu are retentie la apa sa manance cat mai multa varza murata!

      Reply

  • prilosec side effects

    |

    As for the causes, some individuals may still find it liver
    injury leading to anger and despair, while an individual realize
    its the result of cholecystitis, and also eating too much meat can lead to the release of abnormal gastric acid.
    Take this medication by mouth at least 1 hour before a meal,
    usually once daily or as directed by your doctor.

    Stay clear of specially fried meals or fatty meals.

    Reply

Leave a comment