Clorul este un mineral esenţial pentru organism, care împreună cu ionul de sodiul este implicat în metabolismul hidrosalin şi potenţialul membranar. Este principalul anion monovalent foarte reactiv (elecrtolit negativ) care în corp se găseşte în cantitate de 100 g, din care 75% în spaţiul extracelular, 25% intracelular. Sângele are aproximativ 96-106 miliechivalenţi la litru (mEq/l) de clor.
În organism formează săruri acide cu macromineralele (Mg, Ca) şi cu micromineralele (Cu, Fe, Zn). Alături de cei mai activi canioni monovalenţi (electoliţi pozitivi) de hidrogen, potasiu, amoniu (NH4) şi sodiu intră în compoziţia sucului gastric, activează amilaza pancreatică, reglează echilibrul acido-bazic şi tensiunea arterială.
Denumirea de clor provine de la cuvântul grecesc χλωρóς (khlôros = verde pal), iar datorită acestei culori, H.Davyn, dat acidului oximuriatic numele de clor. În tabelul periodic al elemntelor are simbolul Cl, numar atomic 17, este halogen (producător de sare), de două ori mai greu ca aerul, gazos în stare pură (la temperatura camerei este foarte toxic pentru om şi animale), puternic reactiv şi foarte acid.
Mulţi cercetători şi-au adus contribuţia la descoperirea clorului şi a compuşilor săi, printre care Basilius Valentinus (a doua jumatate a secolului al XV-lea), J.R.Glauber (1648), A.L.Lavoisier (1789), C.W.Scheele (1774), J.L.Gay-Lussac şi L.J.Thenard (1809), H.Davy (1810), C.F.Schonbein (1885).
Paternitatea producerii clorului îi aparţine chimistului suedez, de origine germană, Carl Wilhelm Scheele, care în 1774 a oxidat acidul clorhidric cu piroluzita. Gazul rezultat avea un miros foarte puternic, care în aer prindea o culoare galbenă şi pe care l-a numit acid muriatic de flogisticat. Tot el a fost cel care a remarcat calităţile de albire a noului gaz.
Clorul, ca şi ceilalţi halogeni se găseşte liber în natură în cantităţi reduse (emanaţii vulcanice), în schimb datorită tendinţei sale combinatorie pronunţate, se află în cantitate mare în apa oceanelor, mărilor, lacurilor sub formă de săruri numite cloruri (clorura de sodiu, potasiu, magneziu, calciu) şi sub forma depozitelor solide în scoarţa terestră (sare gemă).
În cantităţi foarte mici se află în aer (moleculele de clor care ajung în litosferă rarefiază stratul de ozon) şi în cantităţi mult mai mari în sol. Se găseşte atât în regnul vegetal cât şi în regnul animal, iar natura prin troficitatea sa facilitează intrarea, transformarea şi reciclarea clorului, pentru toate organismele vii.
În corpul uman se află din abundenţă în fluidele care circulă în jurul creierului, în nervul spinal şi în acidul clorhidric din stomac (0,2 – 0,4%). Ajută la asimilarea fierului şi a vitaminei B12. Clorurile se absorb foarte uşor la nivelul intestinului subţire şi sunt eliminate moderat prin urină şi transpiraţie.
Rolul clorului în organism
- esenţial în formarea acidului clorhidric din stomac;
- facilitează digestia alimentelor;
- reglează tranzitul intestinal;
- contribuie la eliminarea deşeurilor;

- ajută activitatea normală a inimii;
- menţine distribuţia şi pH-ul fluidelor corpului;
- contribuie la formarea oaselor, dinţilor, tendoanelor;
- asigură funcţionarea nervilor şi a muşchilor;
- participă la transportul dioxidului de carbon în sânge.
- are acţiune depurativă asupra ficatului;
- ajută la scăderea glicemiei;
- reduce concentraţia ureei şi a acidului uric din sânge;
- reglează nivelul colesterolului;
- contribuie la menţinerea supleţii trupului;
- intervine în buna desfăşurare a activităţilor fizice;
- reduce potenţialul de efort în perioada de odihnă;
- are acţiune antibacteriană puternică.
Doza zilnică recomandată (DZR)
Nu există nici un necesar zilnic de clor stabilit, dar se recomandă un aport mediu adus prin alimente sau suplimente de 500-800 mg. Femeile însărcinate şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mărită. O analiză corectă a clorului în organism se face prin determinarea valorii nivelului seric ce trebuie să fie între 340 -400 mg/100 ml.
Ca si sodiul, clorul este adus în organism sub formă de clorură de sodiu (Na Cl – 61% clor şi 39% sodiu). Cu trecerea timpului toate persoanele ar trebui să reducă doza. Un aport mai mare este dăunător organismului, pentru că alimentele procesate conţin multă sare ascunsă. Mai poate fi adus în corp şi sub formă de clorură de potasiu (KCl), în special de persoanele care doresc scăderea consumului de sodiu şi creşterea nivelului de potasiu din organism.
Surse naturale de clor
Clorul se găseşte în cantitate mai mare în crustacee, peşti marini, alge, măsline. Se mai găseşte în măcrişul de baltă, salată sălbatică, varză albă proaspătă, sparanghel, spanac, roşii, ridichii, castraveţi, ţelină, păstârnac, morcovi, ceapă, cartofi, napi, secară, coacăze negre, cireşe, nucă de cocos, ananas, banane, caise, stafide, căpşune, mango, pepene verde, carne de vită, lapte de vacă, iaurt, brânză de capră.
Deficitul şi excesul de clor
Carenţa de clor este rară, deoarece alimentaţia asigură necesarul zilnic, dar poate fi produsă de alcaloze metabolice, diuretice (furosemid), diaree, transpiraţie abundentă, afecţiuni ale rinichilor. Deficienţa de clor provoacă eliminarea potasiului din organism, dureri de cap, oboseală, anorexie, anemie, disfuncţii neuropsihice, pierderea părului şi a dinţilor, convulsii, spasme musculare, conjunctivită, insuficienţă renală, tulburări de creştere la copii.
Mult mai frecvente sunt situaţiile în care uzuala sare de bucătarie (NaCl) folosită în exces duce la acidoză, la inhibarea activităţii iodului asupra tiroidei, la carenţa flourică ce afectează smalţul dinţilor, la creşteri mari în greutate şi la apariţia multor boli. Pentru că este de 2,7 ori mai greu decât aerul, clorul înlocuieşte oxigenul din plămâni şi în concentraţii între 40 – 60 de părţi pe milion provoacă edem pulmonar şi bronhopneumonie. Dacă ajunge în cantităţi mari (1 000 de părţi) în alveolele pulmonare este mortal.
Sfaturi utile
Suplimentele nutritive de multivitamine şi multiminerale îţi sunt utile dacă ai o formă uşoară de diabet, anorexie, probleme digestive sau de tranzit, hipercolesterolemie, ateroscleroză, paradontită, gută etc.
Dr. C. I. Parhon menţiona că iodul din tratamentul tiroidian scade clorul şi bromul cerebral.
Dacă ai probleme de sănătate cere ajutorul unui medic specialist înainte de a lua suplimente nutritive. Acestea, ca şi clorurile în exces pot genera probleme în ceea ce priveşte retenţia fluidelor, tensiunea arterială, buna funcţionarea a inimii şi a altor organe interne .
Din punct de vedere dietetic, utilizeză sarea de mare şi chiar sarea grunjoasă, în defavoarea sării iodate, pentru a nu provoca dezechilibre în organism. Excesul de sare distruge vitamina E, un antioxidant foarte puternic ce contribuie la refacerea celulei hepatice.
Hidratarea corespunzătoare te poate ajuta să păstrezi echilibrat nivelul de clor din organism. Ţine cont de faptul că policlorura din apa potabilă şi clorura de sodiu (sarea) nu sunt surse organice de clor şi pot fi nocive pentru organism. Un consum sporit de sodiu din alimente (mai mult iaurt) sau suplimente îţi înlocuieşte flora intestinală distrusă de clorul din apa de la robinet.
Multe studii au arătat că riscul de a face diferite forme de cancer depăşeşte procentul de 90% în rândul persoanelor care beau apa ce a fost purificată cu clor şi a celor care folosesc constant clorul în gospodărie ca dezinfectant. Clorul din piscine modifică permeabilitatea mucoasei respiratorii şi generează infecţii virale şi chiar forme severe de bronşită şi astm, mai ales în rândul copiilor.
Eşti expus riscului de a inhala acest gaz toxic dacă lucrezi la staţiile de epurare a apei potabile, în agricultură şi manipulezi insecticide şi dezinfectante, în metalurgie, în minerit, în vulcanizarea cauciucului.
În cazul în care munca ta este extenuantă, transpiri abundent şi prelungit şi concentraţia de cloruri din sânge scade şi sub 15 %, se poate instala tetania. În acestă situaţie consumul de sare este recomandat.
Dacă ai accesat pentru prima dată acest site, te invit să completezi formularul din partea dreaptă şi să te abonezi. În acest mod voi putea să te anunţ, atunci când postez noi materiale de valoare şi când lansez diverse concursuri.
Îmi poţi spune într-un comentariu care este opinia ta legată de acest articol şi ce faci tu pentru a te bucura din plin de beneficiile clorului?
Dacă tu crezi că celor din jurul tău le-ar fi utile aceste informaţii, te rog să dai Like & Share şi să recomanzi cu toată încrederea acest site: http://revitalizeazasanatatea.ro/ sau această pagină de Facebook.
Cu drag,
Aura Mihăilescu
Comments (4)
Revitalizeaza sanatatea » Rolul potasiului (K) în organism
| #
[…] a preveni numeroasele deficienţe. De obicei se face analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, […]
Reply
locuri de munca in strainatate
| #
foarte intereant acest articol, imi place sa citesc ce postezi….
Reply
admin
| #
Multumesc frumos!
Reply
Monica Huidan
| #
Informatiile, sunt foarte utile Multumesc
Reply