În natură calciul este larg răspândit sub formă de carbonaţi, silicaţi, sulfaţi, alimente şi este considerat regele bioelementelor. Din cele aproximativ 80 de minerale prezente în corpul omenesc, calciul, este cel mai abundent. Dacă toate mineralele din corp ar fi cântărite, ele ar reprezenta doar 4% din greutatea corporală. Jumătate din această cantitate este reprezentată de calciu şi un sfert de fosfor.
Toate micromineralele din corp cântăresc doar 30 de grame, în comparaţie cu regele bioelementelor care cântareşte cinci kilograme şi jumătate. 98% din cantitatea de calciu se află la nivelul scheletului, 1% la nivelul dinţilor, iar restul de 1% este distribuit în celelalte ţesuturi, în fluxul sanguin şi în lichidele din jurul celulelor.
Mulţi oameni sunt conştienţi de importanţa calciului pentru oase puternice, dar puţini îşi dau seama că ultimul procent este esenţial pentru multe reacţii metabolice cum ar fi formarea şi transmiterea impulsului nervos, contracţia şi relaxarea musculară, procesul fiziologic de coagulare a sângelui, activitatea enzimelor, sinteza şi secreţia unor hormoni.
Foarte importantă este calcemia, adică concentraţia calciului în sânge cu o valoare cuprinsă între 8,8 şi 10,4mg/100 ml de ser. Calcemia este reglată de vitamina D, de tiroidă şi de parotide. Calciu se află în sânge sub două forme diferite. Prima jumatate conţine calciu legat de proteinele plasmatice, în special de albumină, iar cealaltă conţine calciu în formă liberă ca ion.
Acţiunea calciului în organism depinde de concentraţia formei ionice. Gradul de ionizare este influenţat de mulţi factori, dar pe primul loc se află pH-ul, care trebuie să fie de 7-7,5. Corpul are nevoie de 0,8g/zi de calciu ionic. Apar variaţii în timpul sarcinii, scade la hipotiroidieni (hipocalcemia) şi creşte la hipertiroidieni (hipercalcemia).
Scăderea calcemiei sub 7mg/100 ml, hipocalcemia, duce la tetanie, care se manifestă prin scăderea excitabilităţii neuromusculare, spasme musculare la membrele superioare, la muşchii faciali, la musculatura laringelui. Hipercalcemia pe termen lung poate duce la insuficienţă renală.
Calciul împiedică coagularea sângelui, previne sângerările, asigură şi prioritizează circulaţia sângelui cu un pH de 7-7,5. Hormonul paratiroid (PTH) şi vitamina D contribuie la menţinerea concentraţiei de calciu în sânge în limita valorilor normale. Faptul că organismul dă prioritate acestei circulaţii normale, analizele din sânge pentru diagnosticarea şi monitorizarea anumitor afecţiuni în legătură cu oasele, dinţii, inima, rinichii, nu pot fi concludente.
Nivelul calciului din sânge poate fi normal, în schimb, cel din oase să fie scăzut. Nivelul acestuia nu arată cât calciu există în sânge, ci cât calciu circulă în sânge. Pentru a determina corect nivelul calciului total este necesară efectuarea unor teste suplimentare pentru a măsura calciul ionic, hormonul paratiroid, vitamina D, fosforul, magenziul şi calciul din urină.
Împreună cu magneziu este responsabil de sănătatea sistemului cardiovascular, sistemului nervos, transmiterii impulsurilor nervoase şi sistemul vagosimpatic. Împiedică creşterea tensiunii arteriale şi consecinţele acesteia (accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, angina pectorală). Reduce nivelul colesterolului şi riscul apariţiei aterosclerozei. Stimulează secreţia gastrică, menţine echilibrul acido-bazic, reduce acidul clorhidric din stomac care blochează asimilarea calciului.
Menţine sănătatea sistemului articular şi echilibrul de remodelare a ţesutului osos. În copilărie, formarea de ţesut osos este mai intensă decât resorbţia, dar odată cu trecerea anilor acest raport se inversează. Dacă acest echilibru nu este păstrat, creşte riscul apariţiei rahitismului la copii şi a osteoporozei la adulţi, în special la femei după menopauză.
Este important de reţinut că la nivelul oaselor, calciul este înlocuit în fiecare zi şi că 20% din celulele noastre osoase se regenerează în fiecare an. Numai 20-40% din cantitatea de calciu consumat este absorbit din intestine, restul se elimină prin urină şi fecale. Cel mai mult contează cantitatea de calciu absorbită din intestine şi utilizată de organism, nu cea pe care o primeşte organismul.
Asimilarea calciului
O dietă bogată în calciu (vitamina D, vitamina K, vitamina A, vitamina C, fier, magneziu, bor, cupru, potasiu, crom, flour, siliciu, zinc, seleniu), gluconatul de calciu (o bună sursă vegetariană care creşte eficienţa calciului de 9-10 ori), lactoza (dizaharidul din lapte ce măreşte asimilarea calciului de 2-5 ori), grăsimile cu punct de topire scăzut (margarina, uleiul), soarele, exerciţiile fizice (mai ales cele practicate în aer liber), un mediu acid al tractului intestinal superior, facilitează asimilarea calciului.
Stresul, cafeaua, băuturile carbogazoase bogate în fosfor, alimentaţia bogată în proteine (formează acidul uric şi lactic), acizii graşi saturaţi, acidul stearic, acidul oxalic, acidul fitic, insuficienţa biliară, contraceptivele orale, unele medicamente şi laxative care facilitează tranzitul interstinal, antiacidele care conţin aluminiu, antibioticele, anticonvulsivele, antihipertensivele, medicamentele pentru reglarea colesterolului, corticoizii, gentamicina, împiedică asimilarea calciului.
Asimilarea calciului în oase este un proces structural. Calciul se poate pierde chiar şi în timpul somnului prin eliminare urinară, dacă dieta nu conţine suficient calciu. Modificările hormonale ale femeilor la menopauză duc la pierderi mai mari de calciu în timpul nopţii decât în cursul zilei.
Mişcarea în aer liber, exerciţiile fizice şi gravitaţia sunt factori cruciali pentru asimilarea calciului. Lipsa acestora vizează invalizii şi în special astronauţii care în timpul unui zbor pierd 200 mg de Ca/zi.
Surse naturale de calciu
Pentru un aport suficient de calciu, specialiştii în nutriţie recomandă lapte şi produse lactate, gălbenuşul de ou, ouă (fierte), sardinele cu oase din conserve, somon, scrumbie, alge, tofu, soia, fasole verde şi uscată (în special cea roşie boabe fiartă), orez, mazăre, linte, fulgi de ovăz, busuioc uscat, mentă uscată, cimbrişor, salvie, pătrunjel uscat, urzici, broccoli fiert, conopidă, spanac fiert, cartofi, morcovi, ţelină, hrean, varză, napi, ciuperci, varză albă, gulii, castraveţi, cicoare, andive, păpădie, nuci de Brazilia, ienupăr, cresonul-izvoarelor, castane, porumb, nuci, alune, fistic, migdale dulci, seminte de floarea soarelui, seminţe de susan, mere, pere, struguri, zmeură, fragi, căpşune, vişine, cireşe, grapefruit, coacăze, mandarine, afine, smochine uscate, curmale uscate, produsele apicole, ceaiuri sub foarmă de macerare sau infuzii din cătină, măceşe, teci de fasole, coada calului, troscot, lucernă, pir medicinal, apa minerală.
Muraturile fermentate întăresc oasele şi previn osteoporoza!
Doza zilnică recomandată
Aportul de calciu variază în funcţie de vârstă, sex şi starea de sănătate.
Dozajul mediu recomandat este cuprins între 800-1200 mg/zi.
Sugari, între 0 luni şi 5 luni: 210 mg/zi
Sugari, între 6 luni şi11 luni: 270 mg/zi
Copii, între 1-3 ani: 500 mg/zi
Copii, între 4-8 ani: 800 mg /zi
Copii, adolescenţi, între: 9-18 ani: 1000 mg/zi
Adulţi, după 51 ani: 1300 mg/zi
Femeile însărcinate sau care alăptează, femeile aflate la menopauză, femeile peste 65 de ani: 1300-1600 mg/zi.
Excesul de calciu
Unii specialişti susţin că un aport alimentar bogat în calciu din surse naturale, de 2000-2500 mg/zi pentru adulţi, ar avea cu adevărat rol preventiv faţă de un spectru larg de boli. În schimb, mai mult de 2000 mg calciu sintetic/zi provoacă greaţă, vărsături, dureri de cap şi musculare, cefalee, pierderea echilibrului la mers, dispariţia poftei de mâncare, uscarea gurii şi a nasului, constipaţie, scăderea ritmului cardiac, simptome emoţionale, confuzii, depresii, hiperparatireoză, calculi urinari, litiază renală.
Deficitul de calciu
Primul şi cel mai cunoscut semnal de alarmă al carenţei de calciu este apariţia paresteziilor (senzaţii de amorţeală sau furnicături la nivelul membrelor şi al buzelor), urmate de contracţii musculare (cârcei), carii frecvente la dinţi.
Hipocalcemia (concentraţia scăzută a calciului în sânge) se manifestă prin stări melancolice, apatie, senzaţie de sufocare, dificultăţi la înghiţirea alimentelor şi în comunicare (articularea cuvintelor), puls accelerat, irascibilitate, dureri de cap intense, tulburări de concentrare, stări depresive, palpitaţii, insomnie, transpiraţie abundentă, balonări, colici abdominale, junghiuri, tensiune arterială mare, dereglări ale ciclului menstrual, lipsa apetitului sexual, frigiditate la femei şi diminunarea potenţei la bărbaţi, vindecarea lentă a rănilor, tetania, osteomalacia şi osteoporoza (boala oaselor fragile) la adulţi, rahitismul la copii, dereglări cardiovasculare, cancer.
Intoleranţa la lactoză este produsă de cantitatea insuficientă a lactazei la nivel de tract digestiv. Se recomandă evitarea produselor ce conţin lactoză şi un aport de preparate sintetice din categoria OTC. Această intoleranţă poate duce la alergii grave care generează probleme respiratorii, dermatologice, gastro-intestinale.
Sfaturi utile
Calciu poate fi administrat ca medicament sau ca supliment. În dezvoltarea retardată, în boli ale oaselor (osteomalcia, osteoporoza, boala Paget), în rahitism, în tetanie infantilă sau spasmofilie, în şoc anafilactic şi în alergii.
Calciu este antagonist cu magneziu, însă nu se absoarbe eficient decât în prezenţa acestuia unde raportul trebuie să fie de 2/1.
Este importantă citirea etichetelor cu mare atenţie pentru a şti ce formă de calciu are în compoziţie şi în cat timp se dizolvă. Pe etichetă să fie inscripţionate literele USP (Unites States Pharmacopeia), care arată că producătorul a respectat standardele de calitate şi că asimilarea calciului se face în maxim 30 de minute.
Suplimentele de calciu se găsesc sub formă de comprimate. În general, procentul de Ca/1000mg este următorul: 40% carbonat de calciu, 22% citat de calciu, 18% lactat de calciu, 9% gluconat de calciu.
De evitat produsele ce conţin dolomit şi făină de oase, deoarece calciu se va depune haotic în organism (se pot forma monturi la picioare, ciocuri pe coloană, poate rigidiza arterele).
De preferat este calciu pe bază de plante, obținut în mod durabil din algele aflate în largul coastei islandeze, cel din cochilii de stridii sau cel din recifele de corali de pe insula japoneză Santiago Coral.
Calciul se asimilează cel mai bine în timpul mesei, în nici un caz pe stomacul gol şi este necesar consumul a cel puţin 8 pahare de lichid pe zi. Suplimentele de calciu nu trebuie luate odată, deoarece organismul nu absoarbe eficient mai mult de 500 mg.
Tratamentele medicamentoase de lungă durată, în special cele pe bază de cortizon, deteriorează oasele.
Fracturile dese sunt un semnal de alarmă şi se impune un test de densitate osoasă pentru a verifica sănatatea oaselor.
Persoanele cu probleme renale şi cele cu insuficienţă cardiacă nu au voie să consume suplimente sintetice de calciu deoarece acestea pot agrava evoluţia bolii.
Persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma suplimente sintetice de calciu.
Adolescenţii, în special, trebuie să înţeleagă cât de important este să aibă o dietă echilibrată, bogată în calciu. Mâncarea tip fast-food, băuturile răcoritoare, fumatul, băuturile alcoolice, consumul excesiv de cofeină împiedică asimilarea calciului şi constituie o barieră în procesul de învăţare, iar mai târziu duce la apariţia multor boli (peste 157 de boli, cum spun specialişii).
Numai persoanele care se obişnuiesc de timpuriu cu o nutriţie sănătoasă, echilibrată, cu exerciţiile fizice se pot bucura toată viaţa de un stil de viaţă sănătos.
Dacă ai accesat pentru prima dată acest site, te invit să completezi formularul din partea dreaptă şi să te abonezi. În acest mod voi putea să te anunţ, atunci când postez noi materiale de valoare şi când lansez diverse concursuri.
Îmi poţi spune într-un comentariu care este opinia ta legată de acest articol şi ce faci tu pentru a beneficia din plin de tot ce-ţi oferă regele bioelementelor?
Dacă tu crezi că celor din jurul tău le-ar fi utile aceste informaţii, te rog să dai Like & Share şi să recomanzi cu toată încrederea acest site: http://revitalizeazasanatatea.ro/ sau această pagină de Facebook.
Cu drag,
Aura Mihăilescu
Comments (14)
Revitalizeaza sanatatea » Inozitolul (vitamina somnului) – rolul şi beneficiile sale
| #
[…] inozitol împreună cu colina şi cu alte vitamine B, dacă ai carenţă de vitamina C, seleniu, calciu şi magneziu sau dacă doreşti să măreşti eficienţa vitaminei […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Vitamina A (retinol, caroten) – Vitamina vederii
| #
[…] când este combinată cu vitamina E, vitamina D, complexul B şi cu următoarele minerale: calciu, magneziu, fosfor, seleniu şi […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul fosforului (P) în organism
| #
[…] ca si fierul, nu poate fi folosit în organism decât cu ajutorul calciului. Dacă nu se realizează acestă combinaţie, prin care se formează sărurile cu fosfor (fosfatul […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul potasiului (K) în organism
| #
[…] preveni numeroasele deficienţe. De obicei se face analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Vitamina D (calciferol, viosterol, ergosterol) – “Vitamina soarelui”
| #
[…] dezvoltarea sistemului osos şi pentru întreţinere. Vitamina D reglează absorbţia mineralelor, calciu şi fosfor, reglează nivelul acestora în sânge şi asimilarea lor în sistemul osos şi […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Vitamina C – Ucigaşa radicalilor liberi
| #
[…] Are acţiune antihistaminică eficace în tratarea alergiilor, acneii, celulitei, arteroslerozei, întăreşte gingiile, inhibă creşterea tumorilor maligne, benefică pentru astmul bronşic, înlătură stările de oboseală, anxietate, stres. Măreşte eficienţa calciului. […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul magneziului (Mg) în organism
| #
[…] este un mineral esenţial ce ocupă locul patru ca răspândire în organismul uman după calciu, fosfor şi potasiu. Corpul unui adult conţine între 25-30 grame de magneziu şi din această […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul clorului (Cl) în organism
| #
[…] organism formează săruri acide cu macromineralele (Mg, Ca) şi cu micromineralele (Cu, Fe, Zn). Alături de cei mai activi canionii monovalenţi […]
Reply
Mircea Bors
| #
Multumesc pentru articol doamana AURA MIHAILESCU .
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul fierului (Fe) în organism
| #
[…] anemia, una dintre carenţele majore majore de micronutrienţi din întreaga lume. Vitamina C, calciul, cuprul, cobaltul, manganul, acidul clorhidric din stomac, ajută asimilarea […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul zincului în organism
| #
[…] sau le controlează activitatea (insulina, hormoni tiroidieni, hormoni gonadotropi). Antagonist calciului este un component esenţial al superoxid dismutazei (SOD), un antioxidant produs de organism pentru […]
Reply
Revitalizeaza sanatatea » Rolul cuprului în organism
| #
[…] • necesar pentru fixarea calciului; […]
Reply
Tamara Balan
| #
Excelent articol, multumesc!
Reply
admin
| #
Cu mare drag!
Reply