Rolul acidului folic – vitamina B9

Written by admin on . Posted in Uncategorized 9 Comments

leguma-saptamanii-spanacul_size1Denumirea acidului folic vine de la cuvântul latin folium, care înseamnă ,,frunză”. Acidul folic este o vitamină din complexul B, solubil în apă, cunoscut sub numele de: folacină, folat, vitamina B9, Bc sau vitamina M. Pentru prima dată a fost izolat din spanac. Cercetările ultimilor ani au arătat că aceasta joacă roluri extrem de importante pentru viaţa umană. În baza de date Medline au fost publicate aproape 30 000 de studii privind acidul folic.

Acidul folic previne naşterea prematură, diverse tipuri de cancer, bolile cardiovasculare, tromboza venoasă, creşte performanţele intelectuale, previne malformaţiile buzei superioare, menţine aspectul sănătos al pielii şi părului. Ajută organismul la sinteza proteinelor, la diviziunea celulelor sănătoase şi le repară pe cele avariate.

Are o mare legătură cu starea de spirit, cu starea emoţională, deoarece te face să treci mai repede şi mai uşor peste o eventuală depresie. Stimulează funcţiile stomacale, are un rol important în protejarea mucoasei cavităţilor corpului. Un deficit de acid folic poate duce, la simptome ale tractului intestinal (cum ar fi diareea) sau la nivelul cavităţii bucale legate de boli cum ar fi aftele, gingivita sau parodontoza.

Necesar pentru metabolismul fosfolipidelor, pentru utilizarea aminoacizilor şi a zahărului, creşte pofta de mâncare, stimulează lactaţia. Diminuează efectele unor boli grave precum cancerul, Alzheimerul, este un eficient analgezic. Împreună cu acidul pantotenic şi cu PABA (acidul paraaminobenzoic) previne încărunţirea timpurie a părului. Specialiştii susţin că dieta bogată în acid folic nu ajută bărbaţii să producă mai multă spermă, dar îmbunătăţeşte calitatea celei existente.

Esenţial pentru formarea şi maturarea celulelor roşii în sânge, pentru prevenirea anemiei şi pentru producerea de acizi nucleici (ADN şi ARN). Anemia rezultă prin deficit de acid folic datorită unui nivel seric mai mic faţă de cel normal din corp. În 1931, o doctoriţă din Bombay a constatat că erau două tipuri diferite de anemie, asemănătoare doar la prima vedere. Primul tip era aferent sarcinii, iar al doilea tip mult mai pervers este anemia perinicioasă.

Pentru a preveni spina bifida la nou născuţi, acidul folic este necesar atât femeilor în primul trimestru de sarcină cât şi celor care doresc să rămână însărcinate în următoarea perioadă. Denumirea „spina bifida” provine din limba latină şi în traducere literară înseamnă  coloană „ruptă” sau „deschisă”. Spina bifida este un defect congenital ce constă în dezvoltarea incompletă a celor două părţi ale coloanei vertebrale a bebeluşului care nu se unesc, lăsând o zonă deschisă, numită fistulă.

images.jpg B9

Complicaţiile ce pot să apară constau în paralizia membrelor inferioare, probleme de coordonare, tulburări ale sistemului nervos etc. Reprezentanţii SSBA atrag atenţia că administrarea acidului folic poate fi tardivă în cazul sarcinilor neplanificate, acesta fiind necesar încă dinaintea concepţiei. Preşedintele SSBA,  dr. Margo Whiteford, spune: “Dacă vor începe să-şi administreze acid folic imediat după ce au constatat că le-a întârziat menstruaţia, este deja prea târziu. Cordul spinal se dezvoltă în primele patru săptămâni, aşadar, în momentul în care li se confirmă sarcina, spina bifida ar putea fi deja prezentă”.

Previne apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi a accidentului cerebral vascular (AVC). Oamenii de ştiinţă londonezi de la Şcoala de Medicină „Queen Mary“ au observat că acidul folic reduce nivelul de homocistină. Nivelul ridicat al acestei substanţe produce leziuni ale peretelui vascular. Doctorul David Wald spune: „Acidul folic este o vitamină subevaluată, asta în condiţiile în care previne apariţia unor maladii grave precum bolile de inimă şi AVC-ul, care anual omoară milioane de oameni în întrega lume”.

Reduce riscul de cancer la sân. Jurnalul American de Nutriţie Clinică a publicat un studiu al Departamentului pentru Ştiinţe Clinice din cadrul Universitaţii Lund, Malmo, Suedia care arată că o dietă bogată în acid folic poate diminua cu 44% riscul cancerului la sân, în special în cazul femeilor intrate în menopauză.

Poate preveni infecţia şi reduce riscul de dezvoltare al cancerului cervical (de col uterin). Acidul folic impiedică cele trei stadii de evoluţie a CIN (cervical interepithelial neoplazia), care poate duce către cancer invaziv, metastază sau chiar moarte. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze care duce la decesul femeilor. Conform unui studiu, femeile care au un nivel redus de acid folic in globulele roşii şi sunt HPV-16 pozitive, sunt de aproape 10 ori mai expuse riscului de a face cancer cervical. În astfel de cazuri, predispoziţia pentru acest tip de cancer este dată de accelerarea ritmului de diviziune a celulelor. Se detectează prin testul Papanicolau şi se tratează prin suplimentarea aportului de acid folic (0.8-3 mg/zi).

Reduce riscul de apariţie al preeclampsiei cu 63%. Preeclampsia este o complicaţie foarte gravă ce poate apărea în timpul sarcinii la femeile cu sarcini multiple, la cele care au boli autoimune, boli renale, la cele obeze, hipertensive, diabetice. Se manifestă prin creşterea tensiunii, umflături la nivelul mâinilor, picioarelor, feţei, pierderea de proteine pe cale renală. Această complicaţie poate duce la moartea mamei şi fătului,  fiind una din primele cauze de deces în cazul nou-născuţilor şi gravidelor.

Surse de acid  folic

Nutriţioniştii spun că o porţie de legume sau fructe proaspete, în fiecare zi, previne carenţa de foalat.

Dieta zilnică trebuie să conţină alimente bogate în acid folic, deoarece organismul uman nu poate produce cantitatea necesară. Acidul folic se găseşte în mod natural din abundenţă în frunzişul verde deschis din legume, leguminoase şi anumite fructe.

Poate fi găsit în: fasole, mazăre, linte, broccoli, salată verde, sfeclă, frunze de sfeclă, morcovi, spanac, sparanghel, anghinare, conopidă, varză de Bruxelles, porumb, dovleac, cartofi, avocado, aronia, cătină, păpădie, seminţe de floarea soarelui, alune, suc de tomate, suc de portocale, fragi, căpşuni, mure, vişine, portocale, banane, pepene galben, caise, ficat, ouă (gălbenuş), cereale integrale, drojdie de Torula. Din  păcate aceste alimente sunt rar consumate de multe persoane. 

Excesul acidului folic

Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. La unii oameni pot să apară reacţii alergice cutanate. Dozele foarte mari pot duce la crampe abdominale, diaree, mâncărimi, deficienţe ale somnului, iritabilitate, greaţă, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.

Excesul de acid folic poate masca anemia creată de deficienţa de vitamina B12.

Acidul folic sintetic luat vreme îndelungată devine toxic pentru organism.

Sfaturi utile 

Prin gătire vegetalele îşi micşorează dimensiunile. O cană de vegetale gătite cântăreşte mai mult decât o cană de vegetale crude, astfel că va fi diferită cantitatea de acid folic.

Prelucrarea alimentelor, mai ales fierberea, apa, sulfonamidele, estrogenul, depozitarea necorespunzătore o perioadă îndelungată, distruge  eficienţa acidului folic.

Poţi să-ţi dai seama că ai nevoie de acid folic dacă te confrunţi cu următoarele simptome: dificultăţi de respiraţie, limba inflamată, scăderea apetitului, memorie slabă, stări de iritabilitate.

Ai nevoie de o suplimentare cu acid folic dacă consumi mai mult de o băutură alcoolică pe zi, dacă urmezi tratamente pentru boli precum epilepsie, diabet de tip 2, poliartrită reumatodoidă, lupus, psoriazis, astm bronşic, boli inflamatorii intestinale, boli precum cele de rinichi, hepatice, boala celiacă. Trebuie să discuţi cu medicul despre doza necesară de acid folic.

Fumatul activ sau pasiv, consumul excesiv de cafea sau a produselor pe bază de cofeină îţi  scad capacitatea de asimilare a acidului folic. De cele mai multe ori nu consumi suficiente produse naturale pentru a obţine o cantitate suficientă de acid folic şi de aceea este foarte importantă suplimentarea cu acest nutrient.

Dacă doreşti să rămâi însărcinată, ia cel puţin 400 micrograme de acid folic sub formă de multivitamine, cu o lună înainte de a rămâne însărcinată şi de-a lungul primului trimestru de sarcină, dar nu mai mult.

În cazul în care foloseşti frecvent pilule contraceptive, ar trebui să consumi suplimente cu acid folic, pentru a preveni apariţia cancerului cervical, aşa cum recomandă oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare a Cancerului.

Măreşti doza de acid folic dacă consumi mai mult de 2g de vitamina C, deoarece aceasta elimină acidul folic din corp. O mai măreşti atunci când te confrunţi cu o boală, pentru a ajuta anticorpii.

Medicamentele anticonvulsive, antiepileptice, împotriva cancerului, aspirina, contraceptivele orale, sulfamidele, pot avea eficienţă scăzută sau crescută, pot diminua sau interfera cu absorbţia de acid folic. Consultă-ţi medicul înainte de a lua acid folic sau suplimente nutritive.

Dacă ai accesat pentru prima dată acest site, te invit să completezi formularul din partea dreaptă şi să te abonezi. În acest mod voi putea să te anunţ, atunci când  postez noi materiale de valoare şi când lansez diverse concursuri.

Îmi poţi spune într-un comentariu care este opinia ta legată de acest articol :) şi ce faci tu pentru a beneficia din plin de vitamina B9?

Dacă tu crezi că celor din jurul tău le-ar fi utile aceste informaţii, te rog să  dai Like & Share şi să recomanzi cu toată încrederea acest site: http://revitalizeazasanatatea.ro/ sau această pagină de Facebook

Cu drag,

Aura  Mihăilescu

Trackback from your site.

Comments (9)

Leave a comment