Colina (vitamina B7) – şansa memoriei tale

Written by admin on . Posted in Uncategorized 11 Comments

Fata citind

Colina este o vitamină hidrosolubilă, cu un gust amar, stabilă la căldură, dar mai puţin stabilă în mediul bazic. Deşi nu corespunde în totalitale definiţiei vitaminelor B, este încadrată alături de inozitol în vitamina B7. Corpul său azotat ce intră în compoziţia materiei vii este direct implicat în metabolismul chimic al creierului.

Această vitamină  este o adevărată punte de legătură între alimentaţia bogată în colină şi activitatea neurotransmiţătorilor din creier. Se numără printre puţinele substanţe care trec în lichidul cefalorahidian. Este capabilă să spargă aşa-numita “barieră hemato-encefalică a creierului”, care are rolul de a proteja encefalul de variaţiile bruşte şi neadecvate ale dietei zilnice.

Colina este un factor de dezvoltare neuropsihică armonioasă. Are un impact pozitiv asupra serotoninei (hormonul fericirii). Asociată cu magneziu îşi măreşte  eficienţa în cazul migrenelor.  Ajută celulele creierului să producă o substantă (acetilcolina) ce stimulează memoria şi transmiterea impulsului nervos de la nerv la muşchi.

Are un efect calmant asupra psihicului şi a durerilor musculare, sporeşte capacitatea de învăţare, previne pierderile de memorie. Rolul său deosebit de  important în sinteza neurotransmiţătorilor împiedică apariţia bolii Alzheimer, amneziei totale şi a lipsei de personalitate. Contribuie la tratarea alcoolismului, la eliminarea toxinelor şi a metaboliţilor (drogurilor). Ajută astfel ficatul şi vezica biliară. Participă la biosinteza metoininei, facilitează transportul grăsimilor în organism pentru a fi arse şi împiedică apariţia obezităţii.

La nivel celular are rol de coenzimă în relaţiile de carboxilare şi transcarboxilare. Pe lângă faptul că regenerează celulele cerebrale afectate, colina intervine în degradarea acizilor graşi. Rolul său lipotropic (emulsificator de grăsimi) influenţează nivelul de colesterol pentru a nu se depune pe pereţii arterelor, în ficat sau în vezica urinară. Intervine decisiv în activarea plachetelor sanguine, în coagularea sângelui, în arteroscleroză, în nefrita hemoragică.

Joacă un rol important în respiraţie, fecundaţie (implantarea ovulului în peretele uterin), dezvoltarea fătului. Intervine în tulburări de creştere, în reacţii alergice, în inflamarea pielii şi a limbii. Stimulează creşterea părului, împiedică căderea acestuia, reduce stresul,  scade hemoglobina, regleză tensiunea arterială, gicemia. Colina este indicată în afecţiuni cardiace, ciroză hepatică, ulcer gastric, dureri de cap, ameţeli, vâjâit în urechi, blocaj renal, constipaţie, steatoză hepatică, ciroză, boli infecţioase, dermato-venerice, intoxicaţii, modificări biochimice şi electrolitice ale sângelui.

Necesarul zilnic de colină la copii este cuprins între 250-450 mg, iar la adulţi între 450-800 mg. Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele în vârstă sau cele care suferă de anumite afecţiuni cardiace, hepatice, infecţii virale şi bacteriene au nevoie de un aport suplimentar de colină.

Surse naturale

colina

Colina  este sintetizată parţial de către flora intestinală, dar cel mai mare conţinut provine din alimentaţie: drojdie de bere, carne, creier, inimă, rinichi, ficat de vită,  gălbenuş de ou, peşte, icre de peşte, produse lactate, lapte, legume cu frunze verzi, cerealele integrale, germeni de grâu, porumb, soia, varză, conopidă, melasă, păpădie, fructe de păducel, cartofi, ceapă, morcovi, sfeclă roşie, ciuperci, linte, spanac, roşii, castraveţi, nuci, alune, lămâi, struguri, lecitină (în cantităţi mici).

Sfaturi utile

Dacă stresul este prezent în viaţa ta, colina îţi va fi de ajutor. O găseşti sub numele de fosatidilcolină, fosfadilinozitol sau în suplimente alimentare. Aminoacidul numit L-carnitină, vitamina A, vitamina B9, vitamina B12, dar mai ales inozitolul multiplică eficienţa colinei.

Dacă îţi îmbunătăţeşti memoria cu lecitină, foloseşte şi un supliment de calciu chelatizat pentru a menţine în echilibru cantităţile de calciu şi fosfor din organism. În această situaţie colina care se găseşte în compoziţia lecitinei alături de inozitol creşte nivelul de fosfor din organism.

Măreşte doza de colină dacă nu te poţi concentra, nu poţi dormi, dacă ai stări de oboseală, iritabillitate, depresie, dacă ai spasme musculare, dacă ai unghii fragile şi casante sau dacă bei mult alcool.

Tehnicile de prelucrare alimentară, alcoolul, apa, estrogenul, sulfamidele, sunt duşmanii colinei. În schimb, dozele mari de colină luate o perioadă îndelungată, scad eficienţa vitaminei B6.

Este bine să reţii că oricine suferă de tulburare bipolară, depresie sau alte probleme neurologice, nu ar trebui să ia colină fără a consulta în prealabil un medic specialist.

Ţine cont că cea mai mare avere a omului este amintirea, iar pierderea acesteia este tragică. Memoria este esenţa identităţii personale, iar colina te va proteja de ,,hoţii minţii”. Te va ajuta să păstrezi această valore de neînlocuit.

Dacă ai accesat pentru prima dată acest site, te invit să completezi formularul din partea dreaptă şi să te abonezi. În acest mod voi putea să te anunţ, atunci când  postez noi materiale de valoare şi când lansez diverse concursuri.

Îmi poţi spune într-un comentariu care este opinia ta legată de acest articol şi ce faci tu pentru a beneficia din plin de colină?

Dacă tu crezi că celor din jurul tău le-ar fi utile aceste informaţii, te rog să  dai Like & Share şi să recomanzi cu toată încrederea acest site: http://revitalizeazasanatatea.ro/ sau această pagină de Facebook

Cu drag,

Aura  Mihăilescu

Trackback from your site.

Comments (11)

Leave a comment